Lastige vraagstukken

  • 1 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Nicole Naus
Beeld: Etienne Oldeman Fotografie

Bijna dagelijks merken we binnen de oogheelkunde de druk van medicijnschaarste en de prijsstijgingen van geneesmiddelen. Met alle nieuw ontwikkelde geneesmiddelen en de opkomst van personalized medicine kunnen de kosten flink oplopen. Vooral in de oncologie is dat goed te merken. En hoewel het begrijpelijk is dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kostbaar is, hebben we ook de verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe om de zorg betaalbaar te houden. Het is nogal dubbel: we willen natuurlijk het beste voor onze patiënten, maar hoe ver gaan we als de kosten steeds hoger worden? Daarnaast zijn er momenteel nog geen opties om ongebruikte medicatie te recyclen, dus duurzaam zijn al die behandelingen op maat allerminst.

Gelukkig heeft het NOG dit voorjaar een geneesmiddelencommissie opgericht die zich met vraagstukken over oogheelkundige geneesmiddelen bezighoudt en het ministerie van VWS adviseert. In dit nummer vertellen commissievoorzitter dr. Manon van Hecke en NOG-beleidsadviseur ir. Daphne Albers over de aanleiding en ambities van de geneesmiddelencommissie. Ik vind het goed dat onze beroepsvereniging op deze manier experts bij elkaar brengt om hierover na te denken, want het zijn nogal lastige vraagstukken. Goed ook om te lezen dat de geneesmiddelencommissie voor nu bezig is met prioriteiten stellen. Er komt veel op hen af. Ik wens de leden van de geneesmiddelencommissie in ieder geval heel veel succes!

Verder in dit nummer leest u een mooi diepte-interview met prof. dr. Peter Ringens over zijn bijzondere carrière en over de zoektocht naar een levensdoel na een oogheelkundige carrière. Prof. dr. Reinier Schlingemann legt uit wat een nieuwe wetenschappelijke studie kan betekenen voor wat we weten over de oorzaak van diabetische retinopathie. Daarnaast introduceren we dit nummer de nieuwe casusrubriek, op verzoek van de lezers die het lezersonderzoek begin 2023 invulden. Tot slot vertelt dr. Ed Boets over de stap om als oogarts naar Australië te verhuizen en blikt prof. dr. Anneke Hooymans terug op haar tijd als opleider in Groningen.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Dr. Nicole Naus,
hoofdredacteur De Oogarts