GROOTSCHALIGE FUNDUSSCREENINGS

Enthousiasme over AI voor diagnostiek, maar nog veel vragen rondom implementatie

  • 6 min.
  • Innovatie

Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds vaker ingezet om oogaandoeningen als diabetische retinopathie op te sporen. De kwaliteit van de AI-screeningsresultaten is goed, maar er zijn nog veel uitdagingen rondom de implementatie. Een gesprek met een productmanager van Google Health, een oogarts en een lector ethiek en technologie.

Illustratie (kleur) AI
Beeld: XF&M

Google Health en software-ontwikkelaar Verily werken al een aantal jaar samen aan de ontwikkeling van het automated retinal disease assessment-algoritme (ARDA). Dit algoritme willen ze inzetten om de vroege tekenen van diabetische retinopathie te herkennen en zo voorkombare blindheid te verminderen. Ze hopen AI in de toekomst ook te kunnen inzetten voor de detectie van andere ziektes in de rest van het lichaam.
‘ARDA is een software die fundusfoto’s analyseert’, vertelt Rory Pilgrim, productmanager bij Google Health. ‘Als de foto van voldoende kwaliteit is, wordt deze beoordeeld aan de hand van de internationale classificatieschaal van diabetische retinopathie en diabetisch macula-oedeem. ARDA is getraind door miljoenen foto’s en de beoordelingen van meer dan vijftig oogartsen.’ Google Health werkt hierin samen met funduscameraproducent Optos. Een belangrijk aspect van hun samenwerking is de ultra-widefield-technologie die het mogelijk maakt om

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?